Yrittäjä

Olen edellisissä artikkeleissa käsitellyt paljon perhe- ja perintöjuridiikkaa, mikä on lähellä sydäntä. Toinen puoli sydämestäni sykkii yrittäjille, itsekin kun sellainen olen.

Yritystoimintaan liittyy valtavasti lainsäädäntöä ja tosiaan, yrittäjän pitää olla puoliksi juristi eli perusasiat työoikeudesta, yhtiöoikeudesta ja sopimusoikeudesta sekä tietosuojasta jokaisella yrittäjällä pitäisi olla hallussa. Yrittäjäjärjestöiltä löytyy tuhteja tietopaketteja ja esimerkiksi aloittavan yrittäjän kannattaa niihin ehdottomasti tutustua. Verohallinon sivuilta löytyy ohjeita verotukseen ja sivut ovat oman kokemukseni mukaan vuosien saatossa kohentuneet roimasti.

Kaikkea ei kuitenkaan löydä netistä ja tällöin on hyvä olla olemassa oma juristi, jota on matalalla kynnyksellä helppo lähestyä. Yrityspuolella omalla urallani antoisinta on ollut toimia yrittäjän kumppanina niiden hieman tulkinnallisempien lakiasioiden kanssa ja toisaalta tukemassa yritystoimintaa tavanomaisemmissakin asioissa.

No entä ne kustannukset? Juristithan ovat niin kalliita! Oma toimintatapani myös tässä on läpinäkyvyys. Lasku ei tule koskaan yllätyksenä eli teen arvion ajankäytöstä ja palkkiosta. Vakiasiakkaiden kanssa voidaan sopia erilaisia tuntihintoja, toimenpidepalkkioita ja näiden välimuotoja yrittäjän tarpeen mukaan.

Väitän, että hyvällä yhteistyöllä vältät suurimmat sudenkuopat ja jos kuoppaan on langettu, sieltä poispääsy loivenee huomattavasti, jos kokenut juristi hoitaa asiaasi.

Maija Halkosaari-Mäki 0400 448 093